onsdag 29 januari 2014

Lägesrapport

Snart här

Nu är det bara torsdagen och fredagen som ska passera ... sedan är de här vid lunch!
Ooooh ... vi väntar otåligt. Dagarna kan inte gå fort nog. Det ska bli så spännande och roligt.
Jag var i kontakt med uppfödaren i går och fick veta att allt stod väl till och att veterinärbesöket är på fredag. Då undersöker de hela katten och ser att allt är som det ska vara. Intyget får inte vara äldre än 7 dagar när överlämnandet sker. Vi håller tummarna att allt är som det ska vara.

Busiga killar

Hon passade på att berätta att de vuxit sedan sist (naturligtvis) och var mycket busiga. De rusade upp och ned för trappan de har inomhus och tumlade runt som bara killar kan. Deras syster får inte vara med och troligen vill hon inte det heller, hon gillar nog inte deras vilda lekar!

Fina

Katterna har fått beröm av de som vet sin sak inom rasen. Deras färg bl.a är tydligen speciell, vilket är extra roligt att höra. Vi blir extra stolta att få sådana fina katter!
/Helene

måndag 27 januari 2014

Väntan

Nedräkning

Idag tog jag kontakt via mail med uppfödaren för att stämma av med henne att allt är väl med katterna och dem själva. I slutet av veckan ska Eldon & Elton på sitt sista veterinärbesök och dessutom få ID-märke via chip i nacken. Jag hoppas verkligen att allt är väl med dem så att inget blir uppskjutet för vi längtar så efter att träffa dem och få dem hem till oss.
Jag hoppas att vi får höra från dem snart.

Förberedelser

Vi har förberett nästan allt här hemma nu. Alla saker har kommit och står bara och väntar.
I eftermiddag höll familjen på att sy egna små leksaker när jag kom från jobbet. Mycket trevligt... !
I helgen satte vi också upp en gångväg av en hylla klädd med matta i taket som leder mellan bokhyllan och klätterställningen. Skymtar i ovankant av bilden.
Vi hoppas att de kommer att gilla våra ansträngningar!


/Helene

onsdag 22 januari 2014

Förberedelser

Inköp

Tillsammans har vi gjort en lista med saker vi behöver köpa tills katterna kommer.
  1. Kattlåda
  2. Kattsand
  3. Kattspade
  4. Kattborste, -kam
  5. Kattschampo
  6. Kattmat
  7. Kattskål
  8. Kattsele
  9. Kattleksaker
  10. Klätterställning
Naturligtvis har vi gjort våra beställningar via Internet. Vi hittade två bra hemsidor på Zooplus & Zoo med hyggliga priser. Vi sparade schampot och selen till lite senare.
Nu sitter vi bara och väntar på leveranserna!

Klätterställning

Det mest spännande ska nog bli klätterställningen till våra nya familjemedlemmar. Den är rätt hög, 182 cm, och blir en bra utsiktsplats samtidigt som den har klös-, lek- & sovmöjligheter.

Rapunzel klösträd


Gångvägar

Dessa katter kommer att vara innekatter och rasen är aktiv, älskar att leka och klättra så vi ska göra en kul anpassning av vårt vardagsrum.
I klädkammaren har vi hyllor som står oanvända och dessa kommer vi att sätt upp på väggarna så att det blir en gångväg runt i rummet för kissemissarna. På bilden ser ni ett liknande rum.


Exempel: gångväg för katter på vägg

Kattsäkert

Som de flesta vet så håller sig ju inte katter snällt på golvet utan de undersöker varje yta de kommer åt och kan på sin väg råka putta ner saker. De är ju också förtjusta i att smaka på det mesta, samt leka med allt möjligt. Därför har nu alla prydnadsföremål vi är rädda om (de få vi nu har) flyttats in bakom böckerna i bokhyllan och in i glasskåp. De få blommor vi har kommer att placeras i andra säkra rum. Farliga saker som diskmedel och rengöringsmedel har flyttats in i skåp. Lika bra att börja innan de kommer så att man hinner vänja sig lite!
När vi var och träffade uppfödaren fick vi veta att katterna också är mycket förtjusta i att tugga på elkablar. Därför har vi nu kämpat med att gömma våra kablar till datorerna i hårda slangar. Som ni säkert vet så är det en hel del kablar... Kabeln till TV:n kommer att tejpas in och vi hoppas att det ska räcka. Alla lösa kablar till mobiler, kameror o.s.v. får läggas undan för att tas fram vid behov!
Vad gör man inte för att för små gulliga kattbebisar. I hemlighet måste jag säga att jag blir riktigt nöjd, för ni ska se vilken ordning det blir överallt!
/Helene

lördag 18 januari 2014

Visit hos uppfödaren

Resa till Västerås

I morse kl.09.00 blev yngste sonen (13 år) och jag hämtade av min äldste son (23 år) med bil. Innan vi startade så skrev vi in resans mål på GPS:en och begav oss i väg. Vädret var vintrigt med sol och snöfall om vartannat. Väglaget var isfritt, men lite moddigt. Resan tog oss 1,5 timmar och var fylld med prat om förväntningar på katterna och om vad som hänt i vardagen sedan vi sist träffades.
GPS:ens vägbeskrivning fungerade alldeles utmärkt ända fram till resans slutmål, där den ville att vi skulle ta en cykelväg sista biten fram till villan. Området med hus verkade vara byggt efter uppdateringen av kartorna så vi snurrade runt en del innan vi nådde vårt mål.


God kontakt

Vi blev väl mottagna av uppfödaren och hennes man. De bjöd på fika och hade tålamod med alla våra frågor och funderingar. Vid tillfället när vi kom in i huset så låg katterna och vilade. Det gav oss möjlighet till en lång pratstund och att bekanta oss med varandra.
Vi fick snabbt en god kontakt och den kommer vi att behålla för att ha någon att rådfråga, och naturligtvis för att hon gärna vill följa kattungarnas uppväxt.

Kattungarna

Plötsligt hörde vi ett plingande, och efter en hoppande leksak, kommer de två underbaraste och näpnaste små svarta kattungar. Där de kom gående såg de alldeles nyvakna ut och var så charmiga. Genast försökte de fånga leksaken med sina små tassar. De är nog de sötaste jag har sett!
Inga foton som jag har sett hittills kan göra dem rättvisa. Att få se dessa i verkligheten slår allt. De var mindre till storleken än jag trott, men de väger ändå 1 kg nu. Sibiriska katters päls sägs vara sträv, men dessa katter hade inte ett hårstrå som ens var i närheten av att kunna kallas sträv. De var snarare som att klappa ett par änglavingar. Jag kan inte beskriva det bättre än så ...
När de varit vakna en liten stund så blev de mer och mer livliga och snart så visade de upp sin lite mer busiga sida. De brottades med varandra, lekte i klätterställningar och med andra leksaker. T.o.m två extra kattlådor var mycket skojiga att leka med. Jag lyckades fånga dem på bild och video men det var inte så lätt.






Tingade

Efter ca två timmars besök var vi ändå tvungna att lämna dessa sötnosar. Innan vi åkte betalade vi en handpenning, skrev under ett avtal och tingade därmed kattungarna. Preliminärt den 1 februari kommer uppfödaren med make ner till oss och lämnar då kattungarna i vår vård. Det är bara två veckor till dess. Vi kommer att räkna dagarna och planera för deras ankomst.
Vi fick reda på några saker som vi bör anpassa i vårt hem, för att våra nya familjemedlemmar ska få det bästa mottagandet och inte fara illa.
Vår största utmaning blir att finna lösningar på alla löst hängande elkablar till lampor, tv, datorer och allt vad det kan vara. Dessa små busungar har en viss förkärlek att tugga på dessa.
De behöver sedan lugn och ro för att kunna anpassa sig till sitt nya hem. De kommer ju till en helt ny plats och är ju trots allt inte så gamla. Ingen stress eller obehagliga upplevelser bör förekomma.

Hemresan

Efter att vi ätit lunch på IKEA med sonen (20 år) som bor och pluggar i Västerås styrde vi kosan hemåt. Det stora samtalsämnet var naturligtvis hur vi upplevde besöket. Jag passade även på att ringa ett samtal till make och dotter (11 år) för att delge vår upplevelse även med dem. Jag skickade lite foton också som de kunde avnjuta tills vi var hemma.

Hemkomst

Det hade hunnit mörkna innan vi kl.16.30 var välbehållna på hemmaplan och studsade in i huset (i alla fall jag) av lycka. Vi samlades och tittade raskt på bilderna och videosnuttarna som jag lyckats få till!
De ville höra allt och även om jag och yngste sonen hade något olika berättelse så pratade vi lika ivrigt och gjorde de andra gröna av avundsjuka.

Eldon 10,5 veckor

Eldon 10,5 veckor


Elton 10,5 veckor

Elton 10,5 veckor


Eldon & Elton 10,5 veckor
/Helene

onsdag 15 januari 2014

Nytagen bild

Foto på kattungarna

Alldeles nyss kom ett foto på dessa sötnosar. Titta och njut... !


Eldon & Elton- 10 v

/Helene

tisdag 14 januari 2014

Namnval

Oeniga

Nu har vi kommit till att välja namn på kattungarna. Det är inte lätt!
Vi vill gärna ha lite ovanliga namn och gärna inom genren fantasy eller mytologin.
Här kommer några namn vi funderat på:
  • Gandalf
  • Oden
  • Ceasar
  • Zeus
  • Zilke
  • Radagast
  • Bombadill
  • Yoda
  • Chewbaca
  • Belgarath

"Radagast" kom vi rätt snabbt överens om att välja. Det namnet kommer från den brune trollkarlen i Sagan om ringen och han tar hand om djuren i skogen.
Själv gillade jag också "Bombadill" som är en mystisk figur i Sagan om ringen. Han går runt i skogen med gula stövlar, blå rock och en gul fjäder. Han är en bekymmerslös nonsens-sjungande filur.
Namnet blev nedröstat och de andra ville ha "Chewbacca" från Star Wars! Inte bra ...

Preliminärt beslut

Efter en paus när vi sysslat med annat så kommer vi på att "Belgarath" skulle passa bra i hop med namnet "Radagast". "Belgarath" kommer från en bokserien Sagan om Belgarion m.fl. skriven av David Eddings.


         
Radagast (den brune)

Belgarath (till höger)
/Helene

måndag 13 januari 2014

Om jag kunde trolla!

Hej alla där ute!

Jag har inte bloggat innan, men nu när vi snart har våra katter tänkte jag göra ett inlägg :)
Idag vid middagen som ni kanske vet redan så fick mamma ett telefonsamtal från en uppfödare som säljer bort katterna i februari. De ville sälja Eldon och Elton till oss! Det är två jättesöta svarta katter och förhoppningsvis blir de våra :)
Jag blev såklart väldigt ivrig och ville nästan trolla fram dem, om man skulle kunna göra så skulle jag nog gjort det redan! Men vi har ju inte köpt alla grejer till katterna än, och det finns vissa viktiga saker som man måste ha med. T.ex kattmat, man kan ju inte låta katten svälta ihjäl :(
Jag blev verkligen förtjust i dem direkt, men det blir jag med alla djur så det är väl ingen nyhet. Ledsen för dålig bildkvalitet.
Godnatt allesammans!

Eldon, 7 veckor

Elton, 7 veckor
/Evelina

Nu går det undan

Otålig

Idag mitt på dagen kunde jag inte hålla mig utan skrev igen till uppfödaren och bad henne kontakta oss även om de bara har en kisse kvar till oss. Lite pinsamt!
Jag kände mig tvungen att ursäkta mig om hon kände sig terroriserad, men jag försökte förklara att att det är jobbigt att längta, vänta & hoppas.

Telefonsamtal

Mitt i maten ringer telefonen och jag rusar för att svara men naturligtvis är det en typ "mäklare" som vill ta hand om placeringen av mina pensionspengar. Långnäsa!
Tillbaka till middagen och våra otröttliga kattdiskussioner. När det ringer igen så går tankarna till ytterligare försäljare, men döm om min förvåning när det är uppfödaren från Sibbegården. Vi får veta att båda katterna Eldon & Elton finns till oss om vi vill ha dem. Det måste vara ödet! (Om man nu tror på det!)

Besök

På lördag förmiddag har vi bokat ett besök hemma hos dem i Västerås. Då är de nästan 10 veckor och 5 dagar. Jag är så förväntansfull.
Jag fick höra att de just nu under uppväxten har kommit till ett stadium då benen är lite längre. Lite som människors tonåringar som växer i olika takt. Jag tycker det verkar riktigt gulligt och charmigt.
Fattar vi tycke för dem så tingar vi dem på lördag och betalar handpenning för dem. Hur skulle vi inte kunna gilla dem ... ?



Eldon & Elton 7 veckor

/Helene



söndag 12 januari 2014

Vi har fått svar!

Telefonsamtal

På eftermiddagen ringde en kvinna från http://www.sibbegardens.se och informerade om att hon har två hanar som är leveransklara i början av februari. Det är två nästan helsvarta, jättesöta och charmiga kattpojkar på 11 veckor. De heter Elton och Eldon och bor i Västerås!

Villrådig

Vi hade inte tänkt köpa katterna riktigt ännu, men nu blir vi tveksamma. Ska vi vara ansvarsfulla och vänta lite, men då kanske missa chansen till dessa sötnosar. Svart katt står högt på vår intresselista!
Eller ska vi göra som vi egentligen vill, tänka att allt ordnar sig, och raskt tacka ja till dessa. Nästa steg blir då att åka dit på studs och besöka dem! 

Ytterligare kontakt

Lite senare på eftermiddagen plingade det till i telefonen och ett mail från ytterligare en kvinna, nu från http://www.zanozassibir.se skickade ett mailsvar på mitt utskick.
Hon har en kull sibiriska katter som föds nu i februari!
Kattmamman och -pappan som ska ha en kull är flerfärgade och man kan inte veta säkert hur ungarna kommer att se ut. Vi försökte titta tillbaka på hur tidigare ungar blivit, men det är ändå svårt att sia om detta. Dessa katter bor i Bergshamra!

Beslut

Efter många diskussioner och tankegångar hit och dit, så beslutade vi att om Sibbegården kan erbjuda oss båda katterna, så kommer vi och tittar på dem, så snart vi kan ta oss dit. Vi vill inte missa chansen till dessa fynd. Jag skickade ett nytt mail till henne med vårt beslut!

Eftertankar

Efter någon timme när vår funderingar härjat vidare med oss, kommer vi på att vi skulle ju kunna välja en av de svarta hannarna i Västerås, och sedan vänta med den andra katten och välja en från Zanoza´s Zibir i Bergshamra när de föds ...

/Helene

Sökning efter katt!

Google
Vi har bestämt oss för att skaffa katt!
Eftersom vi har pälsdjursallergiker inom familjen så har vi aldrig skaffat något sällskapsdjur. Nu har sonen flyttat till en egen lägenhet sedan en lång tid och jag gjorde häromdagen en chansning på att söka på Google, med just orden: "katt allergivänlig".
Första sökningen som kom upp var just sibirisk katt! Jag trodde först inte att det var sant ....

Sibirisk katt
Hela familjen satt vi snart och tittade på datorn på detta fantastiska kattdjur. Vi sökte både fakta, ursprung och skötsel utav dessa magnifika katter. Vi fastnade snart också för alla gulliga bilder och videos som vi hittade.
Naturligtvis häpnade vi när vi fick veta hur stora dessa katter kan bli, men det stoppade oss inte, utan ökade snarare vårt intresse.

Kontakt
Vi hittade en uppfödare som ligger ganska nära där vi bor http://www.solbergazafir.se/ och hon har två kattungar som nyligen fötts. Eftersom vi nyligen bestämt oss så funderade vi dag och natt för om vi skulle ta kontakt. Slutligen skickade jag en e-post för att visa vårt intresse, men efter ett par dagar blev vi lite besvikna då vi fick reda på att de redan var tingade.

Nya tag
Ingen mening att gråta över spilld mjölk utan det är bara att ta nya tag. Nu har vi vidgat området lite och har skickat ut nya förfrågningar via e-post till andra uppfödare. Hoppas att det kommer svar snart och att de har goda nyheter.


/Helene

Kattbilder

Sibirisk katt











Bilderna är hämtade från Google bilder på Internet!
/Helene