tisdag 29 april 2014

Utevistelse

Baksidan

Förra veckan tog vi med oss katterna ut på vår baksida, där vi också har en altan. Radagast som är modig och trivs bättre i selen hoppade nyfiket ut för att se sig omkring. Altanen är ca 40 m2 och ganska stor och var vid det första besöket väldigt tom. Jag kan förstå att det var lite skrämmande och nytt.
Dubblo var inte så förtjust utan gick mer hopkrupen och när han hörde ett fordon från bilvägen sprang han snabbt in igen. Vi lockade ut honom så att han skulle få bekanta sig med vår tomt.

Städdag

Under söndagen hade vi städdag i vårt område och det var killarna ganska nyfikna på. Det rörde sig överallt och  människor höll på med de underligaste saker i deras tycke.
Medan jag ryckte upp ogräs som letat sig fram på fel ställen gick barnen runt med katterna i koppel.
När vi var på baksidan igen så lyfte jag upp killarna på vårt bord, som vi har byggt på en kapad trädstam efter plommonträdet, ca 1,5 m över golvet. Då blev det lite mer intressant eftersom kissarna fick en bra utkiksplats.
Kissarna provade även att gå på gräset men det var ganska läskigt, nästan som att gå i vatten.

Sovmorgon

Helgmornarna har nästan blivit olidliga eftersom katterna inte bryr sig om vilken dag det är. De tycker bara att vi har försovit oss och gör allt de kan för att få oss att kliva ur sängen. De letar sig in med tassarna under täcket och leker/river oss på bar hud. De tar med leksaker i sängen och far runt efter sitt byte. De promenerar runt ens huvud, kurrar på högsta volym, drar svansen över ansiktet och visar upp sin bakdel för en. Fungerar inte detta börjar de härja med saker som sladdar, tejp eller garderobsdörrar.
Tja, som ni hör kan det bli lite småjobbigt när man bara vill sova. Naturligtvis har jag varit uppe och fyllt på mat och bytt vatten åt dem så det är inte det som saken gäller.
Vår nya taktik på lördag- och söndagsmornar blir nu att stänga sovrumsdörren när jag just har serverat dem frukost. De sitter naturligtvis utanför och jamar och krafsar på dörren, men de slutar efter en stund.
Vad gör man inte för att få sova lite längre.

Ivriga katter

Det är förenat med en viss risk att vara snäll och ge katterna sådant som är extra gott. De känner snabbt lukten när vi har kyckling, köttfärs eller kött till middag. Även när de ska få ett annat foder som är deras storfavorit och innehåller fisk, blir det väldigt mycket intresserade. Tar man ens i påsen där kattgodiset finns kommer katterna farande som ett streck och vill genast ha det.
Det som inte alls är av godo i detta sammanhang är att de blir så ivriga att de blir nästintill hänsynslösa.
Deras ögon lyser intensivt och de sträcker sig upp mot bänken. Tar det mer än ett par sekunder kommer Dubblo farande upp och klänger sig fast i ens ben eller högre upp på kroppen. Har man då inget tjockare tyg till skydd så gör det ont, mycket ont!
Naturligtvis får han en ordentlig tillrättavisning, men jag har en känsla av att det kommer att ta tid att få honom att sluta med detta.

Tillväxt

Jag har fortfarande inget tillförlitligt sätt att väga katterna på men enligt personvågen väger de nu båda minst 4 kg. Radagast har blivit mycket bred över axlarna och killarna ser inte alls så små ut längre. De är också mycket långa.
Vi har tittat på videos som var från när vi precis fick dem, och då ser man verkligen skillnad. De har haft en otrolig tillväxtspurt på dessa 12 veckor (3 mån) vi har haft dem hos oss.
Idag är de nu 25 veckor, eller om en vecka 6 månader.

Video



Dubblo med obekväm sele.

Rastlös kisse.




Ett läskigt grapefruktskal!
/Helene

måndag 21 april 2014

Utevistelse

Besök på altanen

Nu under påskdagen och annandag påsk har vi haft mycket fint väder och då passade vi på att ta med våra kissar ut på altanen på framsidan för nya erfarenheter.
Det går lättare nu att ta på selarna även om killarna inte är helt medgörliga. Vi tog med några välkända saker så att de skulle känna en viss trygghet med dessa föremål. T.ex en tvättunna som blir en bra gömma och några leksaker.
Vi öppnade ytterdörren och killarna var mycket nyfikna men också försiktiga. De nosade runt på hela altanen även om där inte finns så mycket. En dvärggran och en buske som vi aldrig får att blomma ...
Däremot så brukar grannkatten som är en hane och nyligen blivit utekatt vandrat förbi några gånger och säkerligen lämnat sin lukt. Vi har sett honom på nära håll och vid två tillfällen har vi kastat en kanna vatten på/efter honom när han kommit in på vår tomt. Vi vill inte att han ska vara här eftersom det kan få våra katter att markera revir och kissa ute och inne. (läs här under rubriken "kissar på fel ställen")




Läskiga ljud

Höga, hastiga eller långvariga ljud är skrämmande för katterna. Det märkte vi även när vi var på balkongen. Då är det skönt att kunna springa in i tryggheten inomhus!
Under påsken var ljuden från bilarna, som inte syns från vårt hus, och ljuden från högljudda barn som dessutom lekte med skramlande saker inte alls trevliga. Grannen som kom med släpande skor för att slänga sina sopor ute vid gatan, var mycket läskig. Varje gång dessa ljud kom så for katterna iväg som ett streck in i tryggheten, men de kom tillbaka då nyfikenheten tog överhanden.

Nya smaker

När vi fick transportburen fick vi även ett smakprov på ett nytt foder. Detta är mycket populärt hos kissarna.
Det heter Acana Pacifica Cat & Kitten och innehåller 65 % fisk (lax, sill & skrubbskädda).
Jag har endast gett dem det vid ett par tillfällen och det luktar starkt av fisk. Katterna kommer rusande direkt även om de ligger och sover när jag häller upp. Jag har inte hittat någon mängd man ska ge så de får endast en halv deciliter var åt gången. Då hoppar de över sitt vanliga kyckling med leverfoder.

Dumheter

Upprepade gånger har Dubblo hoppat upp på diskbänken och dessutom hoppat upp på spisen. Det känns inte alls bra så vi har funderat på att barnsäkra spisen. När vi lagar mat har vi kommit överens om att någon alltid måste finnas vid spisen och vakta så att ingen kisse hoppar upp. Detsamma gäller när vi öppnar ugnsluckan.
Det vore rent förfärligt om de skulle bränna sina små tassar.

Foto

Dubblo tittar ut

Dubblo kramar om kandelabern

Radagast vid altandörren

Radagast tar en paus

/Helene

söndag 13 april 2014

Frisk luft

Balkongen

Våren närmar sig och vi övar med kattselarna då och då. Idag satte vi på kopplet på båda kissarna och lockade med dem ut på balkongen. Dubblo var mest intresserad av snöret i änden på kattspöet och verkade inte tänka på vart han befann sig.
Radagast var mer försiktig och betänksam. Vi var lite oroliga att killarna skulle fara runt när vi kom ut men det var så försiktiga av sig, denna gång i alla fall!
Det är ju så att när man har en katt i koppel så följer den ju inte människan, utan det är vi som följer katten. Jag har en idé om att ha med ett kattspö och leda vägen vid behov med lek.




Transportbur

Om en månad är det dags för kastrering för killarna. Jag har börjat att leta efter en transportbur till våra "sibbar" som behövs för resan och besöket hos veterinären. Resan är inte så lång men de måste sitta i en bur. Det kan också vara en trygghet när de är hos veterinären. Killarna blir ju sövda under ingreppet och det borde ju kännas skönare att vakna upp på en välkänd plats.
Jag har sökt runt lite på nätet och funnit att det finns krav på utrymmet i en bur för katter. Jordbruksverket säger att:.
Minsta mått på en bur för transport av katt ska vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter per djur. Dessutom ska varje katt ha minst följande utrymme:
längd = 0,5 meter,
bredd = 0,3 meter,
höjd = 0,35 meter.

Det bästa vore nog om vi kunde ha dem i samma bur eftersom de inte kommer att vara några vana resenärer. Detta kräver naturligtvis att bokar en taxi eftersom buren blir svår att bära. Jag har hittat denna transportbur till ett bra pris. Måtten L: 70 x 52 x 52 cm borde räcka till dem båda.
0,7 / 2= 0,35
0,35 x 0,52 = > 0,18
Jag är ingen matematiker men dessa mått borde räcka för Jordbruksverkets krav.

Pet Soft Crate Tybur

Vikt

Jag har lyckats få tag på ett batteri till personvågen och provade min idé om att väga mig själv med katten i famnen och sedan dra bort min vikt, men tyvärr så blev det inte så tillförlitligt.
Det slutade med att båda katterna fick samma vikt, 3,8 kg och det syns ju lång väg att Dubblo väger mindre.
Antingen är vågen av ringa kvalitet eller så är det så liten vikt att detta inte går att väga med en personvåg.
Vi får se om jag kommer på en annan taktik! Vore ju bra att ha lite koll för att se att allt är som det ska under uppväxten särskilt.
En kastrerad katt sägs också lätt gå upp i vikt. Jag vill nog ha lite koll!

Öppnar dörrar

Nu går det inte att stänga ute kissarna från garderober eller byrålådor längre. De har upptäckt att dessa kan de faktiskt öppna själva. Även innerdörrar som endast är "igenputtade" går oftast att "krafsa" upp.
När jag bäddade rent i vår dubbelsäng här om dagen hittade jag strumpor från vår byrålåda mellan huvudänden och väggen. Även mitt under sängen låg ett par hopvikta strumpor. I onsdags/torsdags kom jag hem och upptäckte att en av lådorna i byrån var öppen samt att det var en del katthår där. Spåren var tydliga, så jag visste vilka som haft roligt!
Kuddarna som brukar ligga på sängen låg också vårdslöst slängda på golvet.
Vi har sedan dess sett dem öppna dörrarna och hört dem tidigt om morgonen.

Höjdhopp

Dubblo har även hoppat upp på en av köksbänkarna där micron står för att se bättre när vi lagar mat. Det är också ett kul ställe att gå runt på för att få uppmärksamhet. En gång nyligen såg jag Dubblo fiska upp ett äpple ur vår fruktkorg (se korgen på bilden) genom att ta kvisten mellan tänderna och helt enkelt lyfta ur det. Det var sedan kul att leka med ... Det märkvärdiga var kanske att det var det sista som låg i botten av korgen, så lyftet blev rätt långt, men kvisten höll!
Klart att det är spännande att besöka höga höjder om man gör sådana fynd.


/Helene

måndag 7 april 2014

Nya erfarenheter

Smakprov

När dotter och jag står i köket för att laga mat så kommer katterna alltid för att titta på. Om de lockar deras luktsinnen så kan de t.o.m klättra upp på ens ena ben för att komma närmare. Då kan  man vara glad om byxorna är av en tjockare kvalitet.
Denna vecka har katterna fått prova på lite riktig mat när vi har tillagat sådana maträtter till oss själva. Det blev kyckling en dag och nötfärs en annan. Katterna fick då varsin rå smakportion.
De är mycket nyfikna och vill gärna prova. Kycklingen tog lite längre tid att tugga i sig, men de åt upp alltihop. Eller rättare sagt när Radagast var nöjd åt Dubblo upp det sista av hans också!

Kycklingfile
Nötfärs

Lek eller avspisning

Under veckan som har gått har killarna varit mer på varsitt håll under dagtid när de har sovit. Radagast har legat på övervåningen medan Dubblo har sovit på nedre våningen. Ett par gånger har jag också sett killarna fräsa åt varandra och burra upp sig för att se större ut. Att burra upp sig ska ju vara för att försöka skrämmas och på så sätt undvika bråk. Katterna har ett särskilt språk som man gör bäst i att lära sig. Kolla denna hemsida och följ länkarna i menyn & texten (Länkar och kattråd- Råd och hjälp- Kattens språk) om du vill veta mer. 
Annars är de i luven på varandra ungefär lika mycket som tidigare. Fast ju äldre och större de blir, desto större tussar är det som flyger, men ännu har långt kvar innan de är vuxna. I fredags blev de fem månader!


Dubblo reser ragg!

Solsken

Eftersom kissarna är innekatter så får de njuta av solen från våra fönster ännu. En favoritplats som de har hittat är dotters säng. Den står precis vid hennes sovrumsfönster och det vetter mot söder. Hela sängen lyser upp av solskenet när det är fint väder och det värmer naturligtvis mycket skönt! Vem skulle inte vilja ligga där och lapa sol?

Leverans

I onsdags kom leveransen från "kattkompaniet" med kattselarna och en ny kattleksak. Selarna var goda att bita i, men inte lika kul att ha på sig. Jag började med att bara lägga selarna över ryggen på missarna medan vi lekte. Det ska ju vara en positiv upplevelse.
Liten stund varje eftermiddag kom selarna fram och i helgen gick båda kissarna med lite övertalan runt med selarna på sig. Det krävdes en hel del distraherande för att de inte skulle bita och försöka komma ur de konstiga sakerna som de tvingades ha på sig.
Det gick faktiskt lite lättare med Radagast som fick den röda selen. På söndag eftermiddag satte jag på kopplet i selen. Då blev han skrämd och försökte springa ifrån kopplet och hans hjärta rusade, men jag pratade lugnt med honom och vi fortsatte att ha kul när han lugnat sig.
Snart kopplade jag loss honom igen, men selarna hade de på sig en bra stund.



Kattgodis

När de gör något bra måste de naturligtvis få något extra smaskigt och då kommer kattgodiset fram. Jag brukar hämta det i köket och så fort man ens tar i påsen så sitter båda katterna direkt nedanför en. De jamar piper och gör allt för att komma upp i samma höjd.
Jag tar med dem till klätterställningen och lägger snabbt in godiset på olika platser så att de får jaga lite. Jag måste säga att de inte är några "spårkatter" direkt men tillslut har de i alla fall hittat alla godbitar!

Godisjakt!

Lek

Vi har haft endel kul med katterna med det nya kattspöet som har en "boll med svans" i ett långt snöre. Kissarna tycker om svansen som påminner om fjädrar men är lurvigare. Bollen har en pingla i sig men den är ok. Svansen uppväger ljudet!



En annan lek dotter och jag ägnade oss åt var att rulla/studsa en boll mellan oss på hallgolvet. Kissarna försökte fånga den och for fram och tillbaka i sin jakt efter bollen eller så åkte deras huvuden fram och tillbaka när de försökte följa den med blicken. Ungefär som på tennis!

Vägning

Kissarna växer som förväntat och nu börjar köksvågen trots mina små trix bli för liten. Dubblo lyckades jag få in i huset på vågen och få en rätt säker siffra på. Radagast var väldigt svårflörtad och även om vi lyckades få honom dit så stod han inte stilla tillräckligt länge för att få en säkert mått. Radagast väger ungefär 3,8 kg och Dubblo 3,5 kg.
Min plan här näst är att skaffa ett nytt batteri till vår personvåg och väga på den genom att själv ställa mig på vågen med dem och sedan dra bort min vikt. Det borde åtminstone bli med 100 grams avrundning och det borde ju vara tillförlitligt nu när de är så stora.



/Helene