söndag 30 mars 2014

Instängd

Självsäkrare

Katterna fortsätter sin stadiga kurva uppåt både i vikt och storlek. De tycks dock som om de inte äter riktigt lika mycket längre så kanske planar den ut lite snart.
Det syns även i ansiktet att de växer och de blir vackrare och finare för var dag, om den nu är möjligt!
Deras självsäkerhet märks också tydligt vad det gäller ljud och vatten. När de var yngre kunde de skrämt springa i väg när någon av oss nös eller gjorde en stor hastig rörelse.
Vissa ljud har de dock lärt känna som t.ex. när man ska hälla upp mat i deras skålar. Då kan de komma rusande från övervåningen i full fart. Detta gäller även liknande ljud, som när man häller upp frusna ärtor eller godis i en skål till oss människor.
Med vatten gör de hela tiden framsteg.

Stark röst

Kissarna har blivit mer säkra på oss och vi i vår tur har nu naturligtvis lärt känna dem, och sett vad för bus, vanor och tokigheter de hittar på. Ändå händer det ju dock saker när man minst tror det.
Det följer oss gärna tätt i hälarna vart vi än går och vissa rum som vanligtvis är stängda är ju extra intressanta. Därför har de tyvärr blivit instängda både på toaletten och i tvättstugan denna vecka. En lite tröst är ju att det inte var samma katt som blev instängd på båda ställena och heller inte så länge.
De har som tur är, en stark röst och de jamade ordentligt, för att protestera. Brodern satt på andra sidan dörren, så det var lätt att förstå vad som hänt!
En annan gång höll en av oss på att sätta sig på en av katterna, då de kvickt hoppade upp på en skrivbordsstolarna, för att ta platsen. Det hann aldrig gå illa som tur var!

Ny beställning

I veckan nu har jag äntligen hittat ett par kattselar som jag hoppas ska kunna fungera. Den här typen ska vara extra rymningssäker och kopplet ska vara något elastiskt för att minska påfrestningar för katten vid ev. ryck som de kan göra vid t.ex. hopp.
Jag har beställt två stycken naturligtvis, en röd och en blå. Så att vi kan se skillnad på dem när vi är ute. Radagast vita fläck sitter ju på bröstet och är svår att se ovanifrån.
Jag hoppas verkligen att jag fick till rätt storlek. Det var inte lätt att få ett tillförlitligt mått runt bröstkorgen.
Annars får jag väl byta hoppas jag!

Easy walk

Det skulle vara mycket skönt att kunna ha ytterdörren öppen när vi är på altanen nu under våren och sommaren. Dessutom vill man ju inte gå ut direkt, om kissarna måste vara inne, och titta på en genom fönstret. Då tycker man nog synd om dem!

Video






/Helene

söndag 23 mars 2014

Nya erfarenheter

Upptäcktsfärd

Denna vecka har Dubblo hittat upp till handfatet. Eftersom han har blivit mer säker på foten så utforskar han nya platser. Av en händelse tog han mod till sig och hoppade upp när jag stod där en morgon och gjorde mig i ordning.
Det var med försiktiga steg han tog sig fram och balanserade på porslinet. Det var ju inte mycket hans klor fick fäste i. Som belöning hittade han en hårsnodd på badrumsskåpets hylla. Den norpade han åt sig och tog sedan samma väg ned.
Efter detta har han nu varit upp flera gånger. Hans bror som är lite mer försiktig har endast tittat på när brorsan varit på upptäcktsfärd.

Bad eller siesta

När jag själv satt på toa gjorde kissen sig hemmastadd!

Dubblo i handfatet

Vattenlek

Eftersom vi har ett gammalt badrum på övervåningen så har vi en bidé där till katternas stora förtjusning. När vi är där inne uppskattar de att titta på vatten som sakta rinner ur kranen. Det var Radagast som upptäckte detta nya, eftersom brorsan fortfarande älskar att krypa under badkaret så fort dörren öppnas. Radagast är något för stor och ogillar att klämma sig in därunder. Dubblo har även utforskat insidan på karet nu.
Radagast nöjer sig med att sträcka sig upp och hänga över kanten på bidén, medan Dubblo numer hoppar i för att undersöka vattenstrålen närmare.

Attackerad

Maken har ett svärd, ca 65 cm, från en sågtandad fisk som vi har lagt uppe på en hylla för att den ska ligga säkert för kissarna, men ändå så att man ska kunna se det.

Svärd från sågtandad fisk. (hämtad från internet)
Det vi inte räknat med var att herr Dubblo skulle ta sig upp dit för att gå på upptäcktsfärd. Han hoppade upp på hyllan från en byrå som står placerad precis under denna. Hyllan är som ni förstår ganska hal och svärdet låg precis vid hyllkanten.
Samtidigt som Dubblo kommer upp med tassarna på hyllan får han endast grepp om svärdet från fisken och naturligtvis åker både katt och svärd ned. Själv hade jag krupit ned i sängen och hann inte reagera.
Dubblo faller baklänges ned med svärdet över sig och jag tänkte att nu blev han spetsad av taggarna i magen. Märkligt nog måste han ha vridit sig på något sätt och fått en sådan fart att han kom undan. När jag kom upp satt katten under sängen och svärdet låg på golvet med en avbruten tagg som spetsat plastmattan.
Dubblo verkade som tur var inte ha tagit skada men det gick inte lika bra för golvet eller svärdet ...
Efter detta har i alla fall inte någon katt varit på hyllan. Svärdet står numer inne i garderoben.

Fågelskådning

Ett mer stillsamt och säkert nöje katterna har nu, när fåglarna har vaknat till i det omväxlande vårvädret, är att studera dem. Under längre perioder sitter de i fönstret och tittar fascinerat ut! Det får mig att bli påmind om att vänja dem vid kattselar så att vi kan ta dem med ut på altanerna. Det skulle vara en befrielse att kunna öppna ytterdörren särskilt på sommaren och de kan vi ju göra om de kan följa med ut.

Helgmorgon

Finns det något skönare än när det är lördag och man inte tvingas upp i ottan av väckarklockan för att gå till jobbet. Att ett par svarta små gosiga katter kommer och kurrar högljutt och gosar som aldrig för med en i ansiktet, klockan sex på morgonen, spelar ingen roll. Då får man lite snabbt gå upp och hälla upp färsk mat och byta vatten på nedervåningen, men sedan det bästa av allt, krypa ned under täcket och sova vidare ett par timmar.

Helgbus

När kissarna har fått nog av vårt slappa beteende så börjar de att härja och springa gatlopp på övervåningen. Hoppa på en i sängen och hitta på allmänt bus!
Det senaste som hänt och som inte är lika roligt, är att de särskilt på maken stoppar in tassarna under täcket för att krafsa på det de får tag i. Maken ligger utan något på överkroppen och blir naturligtvis riven, men det värsta som hänt är att herr Dubblo bitit honom i baken! Det kan låta kul, men jag lovar inte skönt när man ligger och halvsover ...
Tårna lever också farligt till om de får för sig att attackera dem.

Besök

Eftersom dotter fyllt 12 år i veckan så har vi haft endel besök av både större barn och vuxna. Alla beundrar kissarna och katterna kommer fram för att hälsa, vilket är mycket roligt. De låter t.o.m andra lyfta upp dem och klappa dem.

Tunga katter

I dag var det dags för vägning enligt vår vanliga rutin. Båda har nu passerat 3 kg. Radagast ligger mycket nära 3,5 kg. (Se mer på sidorna du hittar i överkant på bloggen.) Han har nu dragit ifrån lite och väger nästan 300 gram mer än sin lillebror.
En vuxen huskatt sägs normalt väga mellan 3 - 6 kg, medan vuxna sibiriska hankatter normalt väger mellan 6 - 10 kg.
I morgon är katterna 20 veckor (4 1/2 mån) och är vuxna först vid 5 år.

Video

Dubblo tittar ut.

Radagast i närbild.

/Helene


söndag 16 mars 2014

Egen tillverkning

Leksaker

Kattleksaker verkar vara en färskvara så i går var det dags för lite nytillverkning. Vi letade fram tygrester, nål och tråd samt prasslande papper. Eftersom ingen av oss har så hög kunnighet i sömnad, så blir skapelserna rätt roliga, och inte alls i den form som det var planerat från början. Vad gör det!
Katterna bryr sig ändå inte om i fall det ser ut som en mus eller gris, eller vad det nu egentligen skulle bli. Huvudsaken är att de låter lite, rör sig lätt och inte är alltför stora. Man får prova sig fram helt enkelt!

Fusk

Jag fuskade lite och googlade efter idéer! Jag hittade lite tips på kattleksaker på den här hemsidan t.ex.
Kartonger har vi haft länge, och de leker och gömmer sig i dem. Toarullar med kattfoder har vi provat och det funkar. Jag klippte även smalare bitar av dem så att de blev mindre.
Flytande saker i vatten brydde de sig inte nämnvärt om. Vatten är godare att dricka!
Fjädrar på snöre eller en pinne är en favorit.
Prasslande papper i strumpor och liknande ignorerar de. Jag tror att de är för stora. Våra små skapelser, ca 2x3 cm som prasslar, är roligare.

Tvättunnor

Barnens tunnor av tyg, där de samlar tvätt under veckan, är mycket uppskattade då de kommer fram under helgens klädtvätt. De är perfekta att gömma sig i, har kul snören, och rullar så lätt.

Viktuppgång

Proceduren med vägningen fortsätter som varje vecka, och fortfarande går kissarna upp ca 200 gram per vecka. Dubblo väger nu bara 25 gram från 3 kg och Radagast är uppe på 3200 gram. Se mer på de andra sidorna ...
I och med att de växer, så minskar Radagast vita haklapp, eller man kanske kan säga att mer svart hår täcker de vita stråna. Vi får se om den göms med tiden ...

Vattenlek

Varje helg är det storstädning av badrummet och det uppskattar kissarna mer och mer. De tittar fascinerat på när jag blöter ner hela golvet. Idag gick de t.o.m  in, hoppade upp på bänken som står lite längre in vid väggen och satt där för att se bättre. Tassarna blev blöta och det stänker endel på dem, men de sitter envist kvar och ska titta.
Dubblo har också hittat vägen upp på handfatet. Det var lite halt och smalt, men spännande!
Under en längre tid har de gått in i duschen för att slicka i sig av vattnet som blir kvar när man har duschat. Därför får man se till att det inte finns några schamporester på golvet!

Video






/Helene

söndag 9 mars 2014

Nya möten

Nya lukter

För ca två veckor sedan, på barnens sportlov, träffade katterna familjens farmor och farfar.  Katterna fotades och lektes med, själv var jag på jobbet. Farmor & farfar har en hund som heter Snobben, men han fick vänta i bilen.Kissarna tyckte att nykomlingarna var helt OK även om de luktade hund!

Kort besök

Efter att barnen varit på skidresa  i sällskap med storebror (23 år) över dagen och med skolan, så fick kissarna även träffa honom. Storebrorsan är pälsdjursallergiker med astma och han stannade någon timme bara eftersom det var sent på en vardag. Fantastiskt nog så kände han inte av sin allergi efter besöket!
Det känns mycket bra att veta att han kan hälsa på utan att bli sjuk.

Spännande skor

Idag fick missarna slutligen träffa storebror som precis fyllt 21 år. Han kom från sin pappas hus där de bor två stycken hundar och därför förde han med sig lite spännande dofter. Särskilt på skorna!
Katterna är inte alls rädda för nya människor. De kommer fram och nosar på dem och beter sig sedan precis som vanligt.

1 månad - 1 kg

Idag var det dags för vägning igen, som varje söndag.
Grabbarna katt växer så det knakar utan att vara tjocka. De har nu bott hos oss drygt en månad och har båda gått upp drygt ett kilo. Radagast har passerat 3 kg och Dubblo kommer strax därefter med 2,8 kg, fast de bara är 18 veckor (4 månader) gamla! Dubblo verkar ha vuxit på längden, det märks särskilt när han sovit och ligger och sträcker på sig. Han påminner då om en banan till formen ...

Foto


Bröderna katt
Bokhylla med ett par svansar!!!

Video




/Helene

lördag 1 mars 2014

Tiden går

Högtid

I dag vi kl.12 firade vi en månad tillsammans med våra "Sibbar"! Tiden har verkligen gått fort och vi har väl börjat vänja oss vid att ha våra nya familjemedlemmar.
De har vuxit på denna månad och fast de fortfarande är små tycker jag nog att de är rätt stora i jämförelse med vanliga huskatter. På måndag blir de 17 veckor ( 4 månader på tisdag ) och väger båda över 2,5 kg.

Fantastiskt

Det är en härlig känsla att ha ett par så tillgivna kompisar med sådan egen vilja. Du blir inte deras kompis så lättvindigt. Kanske är känslan därför så speciell!
Vi har alla lite olika relation till dem beroende på hur vi själva är och beter oss mot dem.  Mig följer dem hack i häl eftersom jag går runt överallt och öppnar många spännande utrymmen som de kan passa på att utforska. Dessutom fascineras jag av att leka med dem. De är så roliga och underhållande samt tokiga i bland.

Olika stil

Som jag berättat tidigare är ju Dubblo den lilla söta, men också vår lilla tok. Han kan hitta på de mest galna upptåg och tuggar som en liten hund på allt, men han är också den som flörtar och ställer sig in hos oss så att vi raskt förlåter honom allt!
Alldeles nyligen kom han på ett nytt bus. På mitt skrivbord har jag en skolåda med lite småprytlar och saker jag vill ha ifred. Locket var lite på glänt och det upptäckte vår käre buse och lyckades snabbt öppna så att han kom ned för att plocka upp en av hans favoritleksaker- ett hårband. Med detta försvann han i väg illa kvickt. Vi låter honom hållas en stund men plockar bort det innan han ätit upp en bit!




Radagast har lite mer stil, och har en mycket fin hållning. När man lyckas få honom intill sig och klappa honom skiner vi upp lite extra. Det får man inte utan att han vill det själv! Då bjuder han på sig själv och trycker sig mot en och tittar på oss med sina stora ögon.
Radagast är den som pratar mest och har en mörkare stämma både när han jamar och spinner.
Han kan även morra vilket kommer fram när vi leker med kattspöet med fjädrar. Då går t.o.m hans bror undan ....



Ytterdörren

Det som är svårast och mest bökigt med kissarna är när vi ska lämna hemmet. Katterna har nämligen upptäckt att ytterdörren är det något alldeles särskilt med. Vi har en innerdörr, men utrymmet är inte så stort att man kan stå mellan inner- och ytterdörren.
Om en eller ett par personer ska gå ut får den som är kvar samla upp eller distrahera katterna. Dessvärre känner de ju igen ljudet när man öppnar så då kommer de raskt springande.
Killarna är ju innekatter och får absolut inte gå ut förrän vi har tränat dem att gå i sele.
Jobbigast är när vi alla ska gå ... Vi slussar ut varandra och siste man sätter katterna i fönstret och de som är utanför pratar genom fönstret med dem tills siste man är ute. Det fungerar hittills.
När vi kommer hem visar vi oss i fönstret och blir dirigerade in .... Ni hör det låter lite galet!




Lek med mat

Katter är ju inte som hundar utan de ska äta flera gånger p.g.a deras matsmältning. Därför har jag provat att gömma mat i en toarulle som de kan plocka ur. Det tog lite tid innan de förstod hur man skulle göra men snart fungerade det. Jag har även provat att lägga mat på "pinnen" under stolsitsen mellan stolsbenen så att de får putta ner den för att sedan äta upp. Det verkade gilla även det!
Nästa utmaning för dem är att få upp mat ur en liten mugg där huvudet inte får plats. Det är tänkt att de med tassens hjälp ska få upp maten förstås. Vi provar igen när de är lite mer hungriga ...


/Helene