söndag 23 mars 2014

Nya erfarenheter

Upptäcktsfärd

Denna vecka har Dubblo hittat upp till handfatet. Eftersom han har blivit mer säker på foten så utforskar han nya platser. Av en händelse tog han mod till sig och hoppade upp när jag stod där en morgon och gjorde mig i ordning.
Det var med försiktiga steg han tog sig fram och balanserade på porslinet. Det var ju inte mycket hans klor fick fäste i. Som belöning hittade han en hårsnodd på badrumsskåpets hylla. Den norpade han åt sig och tog sedan samma väg ned.
Efter detta har han nu varit upp flera gånger. Hans bror som är lite mer försiktig har endast tittat på när brorsan varit på upptäcktsfärd.

Bad eller siesta

När jag själv satt på toa gjorde kissen sig hemmastadd!

Dubblo i handfatet

Vattenlek

Eftersom vi har ett gammalt badrum på övervåningen så har vi en bidé där till katternas stora förtjusning. När vi är där inne uppskattar de att titta på vatten som sakta rinner ur kranen. Det var Radagast som upptäckte detta nya, eftersom brorsan fortfarande älskar att krypa under badkaret så fort dörren öppnas. Radagast är något för stor och ogillar att klämma sig in därunder. Dubblo har även utforskat insidan på karet nu.
Radagast nöjer sig med att sträcka sig upp och hänga över kanten på bidén, medan Dubblo numer hoppar i för att undersöka vattenstrålen närmare.

Attackerad

Maken har ett svärd, ca 65 cm, från en sågtandad fisk som vi har lagt uppe på en hylla för att den ska ligga säkert för kissarna, men ändå så att man ska kunna se det.

Svärd från sågtandad fisk. (hämtad från internet)
Det vi inte räknat med var att herr Dubblo skulle ta sig upp dit för att gå på upptäcktsfärd. Han hoppade upp på hyllan från en byrå som står placerad precis under denna. Hyllan är som ni förstår ganska hal och svärdet låg precis vid hyllkanten.
Samtidigt som Dubblo kommer upp med tassarna på hyllan får han endast grepp om svärdet från fisken och naturligtvis åker både katt och svärd ned. Själv hade jag krupit ned i sängen och hann inte reagera.
Dubblo faller baklänges ned med svärdet över sig och jag tänkte att nu blev han spetsad av taggarna i magen. Märkligt nog måste han ha vridit sig på något sätt och fått en sådan fart att han kom undan. När jag kom upp satt katten under sängen och svärdet låg på golvet med en avbruten tagg som spetsat plastmattan.
Dubblo verkade som tur var inte ha tagit skada men det gick inte lika bra för golvet eller svärdet ...
Efter detta har i alla fall inte någon katt varit på hyllan. Svärdet står numer inne i garderoben.

Fågelskådning

Ett mer stillsamt och säkert nöje katterna har nu, när fåglarna har vaknat till i det omväxlande vårvädret, är att studera dem. Under längre perioder sitter de i fönstret och tittar fascinerat ut! Det får mig att bli påmind om att vänja dem vid kattselar så att vi kan ta dem med ut på altanerna. Det skulle vara en befrielse att kunna öppna ytterdörren särskilt på sommaren och de kan vi ju göra om de kan följa med ut.

Helgmorgon

Finns det något skönare än när det är lördag och man inte tvingas upp i ottan av väckarklockan för att gå till jobbet. Att ett par svarta små gosiga katter kommer och kurrar högljutt och gosar som aldrig för med en i ansiktet, klockan sex på morgonen, spelar ingen roll. Då får man lite snabbt gå upp och hälla upp färsk mat och byta vatten på nedervåningen, men sedan det bästa av allt, krypa ned under täcket och sova vidare ett par timmar.

Helgbus

När kissarna har fått nog av vårt slappa beteende så börjar de att härja och springa gatlopp på övervåningen. Hoppa på en i sängen och hitta på allmänt bus!
Det senaste som hänt och som inte är lika roligt, är att de särskilt på maken stoppar in tassarna under täcket för att krafsa på det de får tag i. Maken ligger utan något på överkroppen och blir naturligtvis riven, men det värsta som hänt är att herr Dubblo bitit honom i baken! Det kan låta kul, men jag lovar inte skönt när man ligger och halvsover ...
Tårna lever också farligt till om de får för sig att attackera dem.

Besök

Eftersom dotter fyllt 12 år i veckan så har vi haft endel besök av både större barn och vuxna. Alla beundrar kissarna och katterna kommer fram för att hälsa, vilket är mycket roligt. De låter t.o.m andra lyfta upp dem och klappa dem.

Tunga katter

I dag var det dags för vägning enligt vår vanliga rutin. Båda har nu passerat 3 kg. Radagast ligger mycket nära 3,5 kg. (Se mer på sidorna du hittar i överkant på bloggen.) Han har nu dragit ifrån lite och väger nästan 300 gram mer än sin lillebror.
En vuxen huskatt sägs normalt väga mellan 3 - 6 kg, medan vuxna sibiriska hankatter normalt väger mellan 6 - 10 kg.
I morgon är katterna 20 veckor (4 1/2 mån) och är vuxna först vid 5 år.

Video

Dubblo tittar ut.

Radagast i närbild.

/Helene


Inga kommentarer: