måndag 23 juni 2014

Godisjakt

Gömman

Förr i tiden sa man att man skulle låta barnen äta sig trötta på det goda och tills de mådde så dåligt att de inte ville ha mer. Det fungerar inte på katter- jag vet!
Dessa killar lyckades ta sig in i tvättstugan och in i ett köksskåp där jag förvarade lite godis, både gratisprov och eget köpt. Killarna gjorde allt för att få upp en påse ...

Ha tålamod i 17-18 sekunder av filmen så kommer ljuset!

Kräks

Vid ett senare råkade Dubblo bli instängd i tvättstugan och jag tyckte att jag hörde något jamande men reagerade inte så mycket eftersom det var lite sporadiskt. Efter ett tag när vi saknade honom letade vi och hittade honom i godisskåpet och där hade han lyckats få upp en påse i mörkret och ätit en hel del.
Senare hittade jag kräks i hallen i samma färg som godiset ...

/Helene

söndag 22 juni 2014

Baddags

Tvättning

I går eftermiddag var det slutligen dags. Under en tid har vi tyckt att kissarnas päls har börjat lukta mindre gott. Så jag tog beslutet att det var dags för ett bad! Katternas klor var relativt nyklippta.
Vi såg till att städa huset först och sedan tog jag fram handdukar och fyllde ca 5 cm i badkaret med varmt vatten. Katter gillar inte kallt vatten så jag hällde upp varmare än min egen kroppsvärme.
Tanken var att jag och dotter skulle locka in kissarna i badrummet och sedan skulle jag lyfta upp en i taget och sätta ned dem i karet. Eftersom det finns en risk att man blir riven så ville jag inte låta henne göra det. Hon fick filma och assistera mig!

Starka katter

Att katter inte gillar vatten vet nog alla, men de här krabaterna ska alltid vara med när man duschar och kranar ska vridas på så att de kan dricka i handfaten. De vill alltid vara med när man städar och att gå på det blöta golvet är det inget märkvärdigt för dem.
Jag hade en viss förhoppning att det skulle gå rätt bra med badet, men det skulle jag nog inte säga så här i efterhand. De kämpade ordentligt och var alls inte lätta att hålla kvar i vattnet. Vi använde duschen på svag stråle för att väta pälsen, men de har en tjock vattenavstötande päls så det var inte lätt.
Dubblo som har lite smalare kroppsbyggnad var lättare att hålla och han blev därför mest våt. Radagast protesterade mer och jamade och gjorde allt för att ta sig loss.
Tillslut fick vi ha honom på golvet och duscha honom där! Han blev inte lika blöt som brodern, men hans stolthet fick sig en ordentlig törn!

Irriterad

När de tillslut fick gå fritt igen i badrummet så hjälpte vi till med torkning och kamning. Vi fick gå efter dem med handdukarna och fnissade åt dem. De blev så smala! Killarna slickade och kämpade för att få ordning på pälsen igen.
Radagast ville mycket gärna komma ut ur badrummet och satt vid dörröppningen och jamade. Han t.o.m fräste åt brorsan när han kom för nära. Han ville bara komma bort från detta hemska rum!

Mjuk päls

Nu har kissarna den mjukaste, härligaste pälsen och den luktar bra igen. Badet gjorde verkligen underverk!










/Helene

lördag 21 juni 2014

Rådjursnät

Nät på baksidan

Eftersom vi fick en mycket över på rullen med rådjursnät så kom vi på att vi kunde sätta som ett staket med nät för att hålla grannars katter utanför och våra egna katter innanför altanen på baksidan.
Det fungerade riktigt bra. Vi satte nätet så att de smälter in i häcken längs långsidan och på gavlarna har vi ju redan staket mot grannarna som skydd. Perfekt!


Falsk säkerhet

Jag lät kissarna gå fritt men upptäckte snart att de inte var säkert att lämna dem utan uppsikt. Efter deras bus med kökshyllan så var det klart att det skulle komma mer. Trots att jag under flera år försökt få blomster att växa på tomten så har jag aldrig lyckats. De torkar bort eller vissnar och dör, men nu har det på egen hand kommit upp ett par växter precis vid häcken och nätet och de är fina så jag vill inte dra bort dem.
Dessa lockar ju naturligtvis till sig humlor och bin, och vem gillar att jaga dessa? Katterna naturligtvis.
De blir så ivriga och ställer sig upp mot nätet och av tyngden så sviktar och sjunker det ned. När killarna blir ivriga så är det lätt för dem att bara ta ett skutt och de är så över. På fel sida förstås om insekten flyger dit. Själv kommer jag inte lika smidigt över ...
Nu går jag med och vaktar dem! Vid minsta försök så får man hålla sig framme.

Skuttet

Det var ju klart att det inte skulle fungera. Nu i helgen så var jag inte tillräckligt snabb och Radagast tog enkelt ett skutt när han satt nedanför staketet till ena grannen och hoppade upp, men som tur var tvekade han eftersom det var en ny omgivning, och då hann jag fram och omfamnade honom med snabba kliv.
Nu har de selar med kopplet hängande efter sig när vi är där ute.
Nätet håller i alla fall främmande katter utanför vår altan och det får man ju vara glad för.




Foton

Dubblo

Radagast

Rada

Rada

Rada

Rada

Rada




/Helene

torsdag 19 juni 2014

Trotsåldern

Rackartyg

Under veckan var vi övertygade om att katterna kommit in i trotsåldern. Jag är i dagsläget inte helt säker på vilken ålder det inträffar, men har för mig att det är under deras andra halvår!
Det verkade som det fått en ordentlig dos med rackartyg i sinnet. De var på allt. Elkablar, skor och saker av värde.

Ett vad

Vi har en väggfast hylla i köket från IKEA (se bild) som sitter någon meter ovanför golvet och där brukade jag ha deras kattleksaker som spön, kattgodis, kam, klosax samt lite annat smått som pennor och prydnadssaker.

Namn: Värde
I torsdags hade killarna ett vad, skulle man kunna tro, om vem som kunde få ned något av värde från hyllan. Tidigare har de aldrig kunnat ta sig upp eftersom hyllplanen sitter ganska tätt och precis ovanför varandra. Via en stol har de endast kunnat komma åt de nedersta planen, men där fanns endast lådor med lock så det gjorde inget. Denna eftermiddag gjorde de flera försök på olika sätt att ta sig upp, och de gav sig inte.

1, 2 & 3 försöket

Vi tog bort stolen efter det första försöket, kattleksaker och godis vid det andra då de hoppade från bordet mot hyllan (ca 1,20 m uppåt) och vid det tredje försöket tog jag bort allt utom lådorna med lock.
De hoppade högst upp på hyllan och rev ned allt där. Sakerna gick sönder och det var bara att ta fram dammsugaren och kasta glas och bitar av prydnadssakerna.
/Helene

fredag 13 juni 2014

Aktiveringsplattor

Leksaker

För lite drygt en vecka sedan köpte jag flera foder- och aktiveringsplatser åt kissarna. Med lite smaskigt foder så tyckte killarna att det var intressant. De hade en kampanj så jag köpte flera, fyra stycken faktiskt. (Hi, hi...!)
Till en början fick de prova sig fram lite innan de förstod hur det skulle gå till, men snart klarade de alla moment! Riktigt duktiga är de. Nu plockar de åt sig bitarna med en finess som är fascinerande att titta på.

Utmaning

Det svåraste ska vara de genomskinliga plastskålarna på den stora plattan. Eftersom katter inte ser rörliga saker lika bra på kort avstånd så gäller det att gå lite mer på lukt och känn! Dubblo klarar det galant medan Radagast väljer ett annat moment om det finns mat där. Han föredrar tunneln där han kan gräva fram fodret med tassarna. Det blir lite som musen-i-hålet!
Den lilla runda plattan är kul med de upp och ned vända kopparna på. Där kan extra doftande godbitar placeras. Kissarna puttar bort koppen och får sin belöning! Till en början får man visa dem hur det är tänkt att det ska fungera.

Måltid

Den stora plattan fungerar bra att hälla en måltid på så att de långsamt får i sig maten. Bäst för matsmältningen då katter bör äta lite långsammare.
Grottan är också bra. Den kan man fylla en del så får de gräva fram foderbitarna!

Överskattad

Plattan med kastarmarna är lite överskattad. Den har vi inte lekt så mycket med ännu, och den finns inte längre på zoo.se.






/Helene

måndag 9 juni 2014

Stora katter

Sju månader

Rada & Dubblo

Kissarna växer o växer. Förr fick de lätt plats på hyllorna, men nu ser de ut att trilla ned.
Den 4/6 blev killarna sju månader. Tiden har gått så fort!

Bus

De har blivit riktigt duktiga på att ta sig in i stängda garderober, byråer och att öppna stängda innerdörrar. I alla fall de som går inåt. Eftersom de är så långa når de upp till handtaget.
Tur att vi kan låsa ytterdörren annars skulle de nog ta sig ut på egen hand också!
/Helene

söndag 1 juni 2014

Mys på balkongen

Sommar

Idag är det första sommardagen och balkongen känns härlig.
Igår då vädret var sämre skrubbade jag fönster, vägg, staket och golv så vattnet flödade ner på altanen.
Allt torkade under dagen och därför kan vi sitta utomhus tillsammans denna härliga dag.





Insekter

En rolig upptäckt killarna gjort är, att det genom nätet flyger in små kul varelser. De är snabba att upptäcka dem och försöker naturligtvis att fånga dem.
Häromdagen hände något läskigt. Radagast fångade en flygande insekt (bi tror jag) med tassarna och denna trängde sig djupare in i hans tass, mellan trampdynorna. Jag såg endast en bakdel som vibrerade när jag tittade efter. Radagast försökte skrapa av den mot golvet, men utan att lyckas. Jag fick lite panik eftersom det var läskigt, men fick fatt i en kam och drog den under tassen. Det fick djuret att ge upp och flyga i väg. Radagast skulle genast efter den. Vilken tokstolle! Han verkade inte alls ha gjort sig illa i alla fall.
Phu, det lär inte vara sista gången, antar jag, som det händer liknande saker.

/Helene