söndag 23 februari 2014

Påbyggnad

Nedfart

I lördags var det dags att bygga vidare på katternas gångvägar runt i rummet.
Vi avslutade den senaste hyllan med en nedfart till fönsterbrädan på framsidan. Det blev riktigt bra. Brädan syns inte så mycket inifrån rummet eftersom den går ned bakom gardinen. Vi klädde även den som alla andra brädor/hyllor med sk. nålfilt (heltäckningsmatta) så att kissarna ska få fäste med tassarna.
Naturligtvis ville de vara med och ha koll! Dubblo försökte gå upp för brädan utan matta, men det gick inte alls, han halkade sakta tillbaka ned. Då var det roligare att leka med mattbitarna som blev över.



Sjuk

Eftersom vi dras med denna eviga förkylning som inte vill släppa taget så har det varit en ganska lugn helg. Mycket vila förutom de viktiga vanliga göromålen!
Nu på eftermiddagen vägde jag Dubblo och Radagast som varje söndag. Eftersom vi nu har kontrollerat deras intag av mat för att förhindra dåliga magar så har de inte rusat upp i vikt. Vilket känns rätt bra! Vi vill ju inte ha ett par katter som ser ut som katten Gustav!


Bombadill "Dubblo" väger nu vid 16 veckor 2420gram och Radagast väger 2600 gram. De ser mycket fina ut och är pigga och glada och busiga som ni säkert ser på filmerna.

Sportlov

Barnen har nu lov en vecka så kissarna får mycket sällskap.
Dotter har fått i uppgift att fota och filma. Hon brukar lyckas bra med det så jag har stora förhoppningar om fina och roliga bilder/filmer.


/Helene

torsdag 20 februari 2014

Nya grejjer

Beställning

I dag kom paketet med mat, kattsand, nya leksaker och lite kattgräs. Kattgräset ska vara bra för kissarnas matsmältning. När vi packade upp krukan och katterna fick syn på den så var det jorden som var roligast till en början. Vi hade fullt sjå att hålla dem i schack.
Snart upptäckte de i alla fall att gräset var ätbart och det såg mycket roligt ut när de försökte rycka loss några grässtrån.



Torrfoder

Vi har fortsatt att ge Dubblo och Radagast samma torrfoder som de fick hos uppfödaren. Som jag tidigare har berättat så var vi övertygade om att vi gett dem alldeles för mycket mat, men till vår lättnad var det inte så farligt. På följesedeln stod det att vi hade köpt en 10 kg påse/säck med torrfoder och vi gjorde beräkningar därefter. Vi var oroliga över hur mycket mat de egentligen hade fått under sina första veckor. Jag ringde t.o.m upp Djursjukhuset i Bagarmossen och frågade om Dubblos lösa mage kunde bero på för mycket mat.
Vi uppmanades att kontrollera mängden de äter och att försöka lära dem att äta ur varsin matskål.

Fel beräkningar

När beställningen kom idag så fick vi se hur en 10 kg påse ser ut och en sådan stor påse har vi inte köpt tidigare, det måste ha varit en 6 kg påse. Nu går vi hur som helst efter tabellen på påsen och hoppas att lösa magar och viktuppgången ska lugna sig! Att få dem att äta ur sin egen skål är inte heller det lättaste. Det blir ett evigt passande och styrande vid måltiderna. Förhoppningsvis ger det fördelar längre fram när de har vant sig!

Kul låda

En dag i veckan rotade jag genom klädkammaren efter något kul för kissarna att göra. Jag hittade dotters gamla kista i tyg från IKEA som går att öppna i botten med en dragkedja och den öppnade jag en liten bit. Jag lade kistan dessutom upp och ned och tog bort locket.
Kistan har blivit en favorit som ni kan se på filmen!


Video




/Helene

Lite blandat :)

Hej, jag vet att jag inte bloggat på ett ganska långt tag.. Men tänkte iallafall göra ett inlägg nu :)
Igår hade jag börjat må dåligt och därför är jag hemma idag, det skulle bli roligt att vara med katterna även om jag var sjuk. De är mycket söta och snälla på morgonen när man vaknat, de har flera gånger kommit fram till mig och börjat spinna och stryka sig mot benen.
De sover nästan hela tiden i våra fåtöljer och gosar med varandra framåt lunch, men på kvällarna sätter de igång med full fart och härjar.

Dubblo tittar på tv :)

söndag 16 februari 2014

En katt i byrån

Nyfiken i en strut

I morse (lördag) fick man äntligen stanna kvar lite längre i sängen utan att tvingas upp av väckarklockan. Maken ville ändå upp redan vid sju men jag vägrade. I sovrummets mörker trevade han sig fram efter sina kläder och klev försiktigt för att inte krocka eller trampa på ett par nästan osynliga svarta katter.
Han hittade fram till byrålådan och tog vant ut ett par rena strumpor samtidigt som en nyfiken Dubblo hoppar upp i lådan, men i tron att katten hoppat ut igen stänger han lådan. Vi såg båda en katt utanför lådan så jag kryper ned under täcket igen samtidigt som han går mot trappan till nedervåningen.
Plötsligt hör jag ett krafsande och ropar tillbaka maken. Han öppnar raskt lådan samtidigt som vi fnissar lite skyldigt, men där finns ingen katt. Märkligt!
Plötsligt ser jag något röra sig under lådan som är utdragen och där tittar Dubblo fram.
-Jösses, han satt så illa till att vi undrade hur vi skulle få ut honom. På något sätt lirkade han sig ut tillslut ut på egen hand.
Han måste ha krupit in i byrån och kanske hamnat i utrymmet bakom, och sedan klivit in i den undre lådan när maken drog ut strumplådan igen.

Modigare

Idag (lördag) var det städdags igen. Aldrig har vi väl städat så mycket som nu när vi har katt. Dammsugning och våttorkning på både över och undervåning. Eftersom kissarna drar runt på kattsand som inte är så mysig för oss att gå på, och vi tappar matrester vid matlagning och måltider som inte är bra för kissarnas magar så blir det till att städa.
Tidigare har katterna gömt sig på övervåningen eller högt upp på en hylla när vi har dammsugit, men idag stannade de på skrivbordet och tittade nyfiket på. Mycket överraskande!

Kloklippning

Under tiden då våra små katter ligger och sussar får man passa på att göra deras pedikyr. Dubblo lyckades jag klippa klorna på när han låg i skrivbordsstolen. Radagast flörtade jag med hur mycket som helst, men han vägrade. Jag provade med hans favoritlek med snöre uppe i dubbelsängen, men inte då! Jag lyckades kamma honom mellan varven, det var allt!
Tillslut när vi tillsammans tog en ordentlig tupplur och han inte ville gå upp lyckades jag att gå genom hans klor. Han är inte så förtjust i närhet så det kändes naturligtvis bra!

Ommöblering

Idag flyttade jag runt lite på endel saker i vardagsrummet som fåtölj, koja och kartonghusen som de kryper in i ibland, så kissarna skulle få se lite nytt. Jag märkte dock ingen större skillnad!
Jag har däremot upptäckt en ny sak de gillar att leka med, hårsnoddar! Dubblo lekte länge och väl med ett vanligt hårband och Radagast föredrog en mindre färgglad variant. Ibland sköt vi iväg med dem som gummisnoddar och de for efter som ett streck.

Äter som hästar

I dag har vi haft dessa små underbara, livliga och gulliga små katter i två veckor. Deras matlust har det inte varit något problem med. I går tog en 10 kg påse med kattfoder slut! Att de äter mycket märks på deras vikt och i kattlådan. Radagast har t.o.m blivit litet rund om magen. Maten står framme hela tiden och vi vill inte ta bort den eftersom Dubblo är lite mindre och har känts lite väl smal!
Även om killarna sover en hel del så leker de också mycket med varandra, oss och leksakerna så de gör av med mycket energi. Titt som tätt hör man dem vid matskålarna!










/Helene

tisdag 11 februari 2014

Lite galna

Klätterapa

I morse när jag var på väg till jobbet var katterna med mig i hallen. De var på bushumör efter nattens vila.
Dubblo vår lilla tok hoppade upp på hurtsen i hallen, vidare upp på en skolväska som hänger på en krok, och sedan klättrade han vidare upp på jackorna, som hänger på galgarna, halvvägs upp till hatthyllan.
Vad han skulle ha tag på? -Det vet nog bara han!
Vi stod bara och gapade och tittade förundrade på.
Det är inte förstå gången han hittar på tokigheter. Han kan krypa under kläder, kuddar och filtar och borra sig in. Lite galet, men ser himla kul ut!

Mildrade magbesvär

Skönt nog är nog faran över med Dubblos mage. Den har lugnat sig nu vilket känns mycket bra. Jag var i kontakt med uppfödaren för att få råd och hon tyckte att jag skulle ringa veterinären. Det behövdes aldrig eftersom det redan var på bättringsvägen.

Försäkring

Nu har vi fått papperna gällande försäkringen. Jag har betalat den och anmält att få betala via autogiro på summan varje månad. Det känns tryggt och bra!
Nu ska jag väl bara hålla utkik efter en bra transportbur som kan vara bra att ha om vi måste bege oss någonstans.
Med de här vildbasarna vet man ju inte vad som kan hända!


/Helene

söndag 9 februari 2014

Storstädning

Rengöring

I dag fick jag för mig att det här duger inte. Om det är vårt fel att Dubblo är krasslig i magen så måste här göras något. En stor bov i dramat måste ju var det vi drar in med skorna, så skohyllan hamnade i duschen och skrubbades.
Golven dammsugades i hela huset och golven på nedervåningen våttorkades.  Damm under soffa och på dess ben avlägsnades. Överkastet i vår säng tvättades i 60 grader och kissarnas matskålar bytes till ett par äldre större porslinsskålar.
Det gjordes under endel suck och stön från familjemedlemmarna, men det kändes ändå nödvändigt.

Pedikyr

Under dagen har jag försökt klippa klorna på kissemissarna och hade bara lyckats med en varsin klo på hela tiden. Alldeles nyss när Dubblo låg i husses skrivbordsstol för en tupplur passade jag på igen. Jag lyckades få fram klorna och klippte av yttersta spetsen på allihop. Ett problem var förstås synen. Nu när man passerat 40 år så är den inte i skarpaste laget. Lite med andan i halsen fick jag detta ändå gjort. Jag känner mig mycket stolt!
Jag passade också på att med en varm blöt handduk rengöra hans tassar. Han verkade ha klivit i något och inte fått bort det själv?!! 

Bad

Jag börjar också fundera på om det börjar bli dags för att bada kissarna. Jag hade lyckat få Dubblo i knät och satte näsan mot hans päls och den hade en viss lukt som inte funnits där förut! Bäst att skynda långsamt och inte bli för ivrig. Badet spar vi till en passande dag.

Magbesvär

Idag har vi inte sett till något av de besvären Dubblo verkade ha med magen. Konstigt!
Jag ringde vårt Apotek mitt på dagen för att fråga om de hade provtagningskittet hemma, men det skulle inte komma förrän på torsdag. De kunde heller inte söka rätt på det på närmaste Apotek eftersom det är en receptfri vara.
När jag rensade kattlådan i morse så fanns där både vanlig konsistens och den av något lösare variant.
Vi håller tummarna att det kanske var något tillfälligt och att vi (jag) reagerade för hastigt! Vi har honom under uppsikt.
Hur som helst ska jag skaffa medlet kollamasken och ha det i mitt eget Apotek här hemma.
/Helene

Nybygge

Lördag morgon

Kissarna ville gå upp som vanligt och brydde sig inte om att det var lördag. Husse gjorde dem sällskap medan matte tog sig en längre lur.
De tyckte att det var lite underligt att vi alla var hemma igen!
Lite senare när jag bäddat och varit i duschen, gick jag för att klä mig. Då upptäckte jag lite ljust blod på överkastet. Det var inte så mycket, men det verkade komma från Dubblo. Misstankarna kom för att han satt och tvättade sig på svansen i sovrummet. Det var svårt att gissa sig till vad det kunde vara men vi bestämde oss för att avvakta. Jag försökte undersöka saken lite närmare, men för en kolla en kisse som inte gillar att var i famnen eller fasthållen, är det rätt svårt.

Nya hyllor

Efter allas frukost satte vi igång med att utöka hyllorna på väggen, fast på andra sidan.
Det blev två till utöver den som vi redan hade och en "spång" upp till en av dem.
Katterna låg i vår säng och sov medan vi mätte och tejpade upp mattor på hyllorna. När det var dags att borra hål i väggen gick jag upp till dem och stängde dörren. När husse satte igång maskinen och att borra i betongväggen så reagerade kissarna direkt. En for ned på golvet och den andra stirrade på väggen.
Jag försökte överrösta oväsendet och lugna dem med min röst. Eftersom det var rätt många hål så tog det en stund. Båda katterna blev i alla fall märkbart lugnare av att jag var där.

Gångvägar

När det var klart så var Dubblo den första att prova spången upp. Han gick avvaktande och nosade på vartannat steg, men han fortsatte vidare ända upp. Först var vi oroliga att vi hade för långt avstånd mellan hyllorna och att de skulle ha svårighet att komma upp, men det visade sig att det inte var några problem.
Vi satte hyllorna på olika höjd och med mellanrum för att de skulle få lite motion och ha kul! Inta bara traska på rakt fram.

Kana på golvet

På kvällen såg jag det traditionella hos djur "åka kana" på golvet med baken. Nej! -mask, var det första jag tänkte då! Nu har jag läst på flera ställen på Internet och kommit fram till att hos innekatter är mask mycket ovanligt, men förekommer genom att vi drar in eländet med skorna. När jag googlade runt på nätet så hittade jag kollamasken på Apoteket. Med detta kit kan man själv kolla om det kan vara mask.
Ett annat alternativ kunde vara analsäcksinflammation. Då irriterar det i baken och katten åker också kana.
Vi beslutade oss för att köpa testet, vänta på svaret och  är det negativt bokar vi tid hos veterinären för en koll.
Stackars kissen! Vi hoppas att han blir bra igen snart.

Video


/Helene

fredag 7 februari 2014

Tillbaka på jobbet

Vardag

Under torsdagen och fredagen har jag varit på jobbet och kissarna har varit hemma med husse. Jag har fått en rapport när jag ringt hem på lunchen. På dagarna har de härjat rätt ordentligt och naturligtvis hittat på tokiga saker, men de har också varit väldigt mysiga.
När jag kommit hem så har vi passat på att leka direkt och sedan har de somnat medan vi gjort och ätit middag.

Sängdags

Lagom när det varit dags att dra sig tillbaka så har kissemissarna naturligtvis kvicknat till och varit hur pigga som helst. Efter att ha lekt med kattspö och lite allt möjligt och sett att de ätit, varit på toa osv. så har vi släckt ned och lagt oss. De har lekt gatlopp på övervåningen, men slutligen somnat i vår säng.

Nattsömn

Själv har jag kunnat sova som en stock eftersom jag sover så djupt, men maken har haft lite mer problem. Katterna har gått och hoppat på honom, klivit över ansiktet och busat. Slutligen har de i alla fall somnat alla tre!
En av nätterna hade katterna tittat lite konstigt på mig då jag låg och pratade i sömnen. De trodde väl att jag var vaken ...

Video

/Helene

onsdag 5 februari 2014

Buskatter

Bus i sängen

I går när maken och jag gjorde oss i ordning för att sova fick vi sällskap av ett par riktiga livliga kattbröder. De kastade sig över fötter, ben, armar och vad som än rörde sig. Det var säkrast för oss att hålla kroppen i skydd under täcket. De hoppade som för att fånga ett byte och kravlade sig in under kuddar och bitvis under täcket/överkastet.
De attackerar aldrig ansiktet och det känns ju tryggt eftersom man är sårbar när man ligger ned!
Det blev hursomhelst mycket bus och skratt innan lampan släcktes. Katterna fortsatte en bra stund därefter i mörkret. De for ned på golvet ut i hallen och tillbaka in. Till saken hör att vår säng är mycket hög så de tar sats och hoppar upp, men sista biten får de klättra upp.
Naturligtvis hann de med endel kiv och bråk också innan de lugnade sig.

Natten tillsammans

På morgonen när vi vaknade låg de fortfarande kvar i sängen båda två. Mysigt!
De stod ut med vårt snarkande, mig som pratar i sömnen och rör mig som en propeller i sängen om natten.
När de såg oss kvickna till liv började de spinna och ville kela. Båda två ...

Kablar & gardiner

Dessa killar har blivit mer kaxiga nu när de känner sig mer hemma. Idag har de börjat leta upp fria elkablar som de kan tugga/leka med vid våra datorer. Även gardinerna som hänger heltäckande för fönsterna över kabelstråket har plötsligt blivit roligare att klänga i.
En viss uppmärksamhet-sökande Dubblo bråkade med husse och hans dator så att det började gå för långt. Det slutade med att tejpen kom fram och vissa justeringar fick göras.
Gardinerna åkte ned men endast för att tvättas och fick sedan hängas tillbaka. Nu när kablarna är mer samlade så kanske de inte härjar lika mycket i dem!
Vi får se ...

Städning

Idag var det andra gången dammsugaren åkte fram sedan kissemissarna Dubblo och Radagast kom till oss. Det är mest sand från kattlådan som sprids runt och annat spill från oss naturligtvis.
När den nya leveransen av sanden från zoo.se kom så passade jag på att fylla på kattlådan. Eftersom vi har en så pass stor låda kräver den mycket sand, 20 liter, och är det för lite har vi upptäckt att de lätt kan lukta.

Aktivera

För att hindra busungarna från att hitta på dumheter så försöker vi stimulera dem med lek och nya påhittiga leksaker. Här finns kartonger som hus, papperskorgar som är roliga att hoppa i, filtar på golv att busa på och filtar över småbord som kojor. Nya små saker, 2x2 cm, som tygapplikationer från Panduro och smala remsor av hårdpapp som vikts som en trekant att leka med. Tja man kan hitta på lite vad som helst!
De har också upptäckt att följer de efter mig så får de upptäcka nya utrymmen i skåp, rum och lådor. De kan t.om. vara kul att bädda rent i sängar!

Kompisar

Genom uppmärksamhet, lek och umgänge har vi blivit kompisar med kissarna och vunnit deras tillgivenhet. De brukar följa mig från ovanvåning till nedervåning om jag ropar på dem och lockar dem att följa med. Kul!
Det är en viss känsla att ha en kisse som vill följa en runt i huset. Lite som en hund kanske. Obs jag har aldrig haft hund så det är bara min uppfattning.

Favoritplats

Till makens och sonens "besvär" så har herrarna Dubblo och Radagast tagit deras skrivbordsfåtöljer som favoritsovplats under dagtid. Eftersom maken och sonen tillbringar stor del när de är hemma i dessa stolar så blir de konkurrens.
Vi ska försöka lösa det med en annan plats i närheten med samma vy som ersättning åt kissarna.



Dubblo

Radagast

Dubblo i husses knä
/Helene

Säkrare i ny omgivning

Rutiner

Om morgonen när någon av oss kommer upp hälsar vi på katterna och det märks hur glada de blir. De kommer raskt ned från bokhyllan eller hyllan ovanför dörren och spinner innan de hunnit fram till personen. De vill gärna kela en stund innan man får börja med sina morgonrutiner.
Det är verkligen en fantastisk känsla och gör det helt klart lättare att komma upp på morgonen ... !

Personligheter

Nu när vi har haft katterna några dagar (3,5) har killarnas karaktärer kommit fram mer.
Dubblo kommer rusande när han sovit om man ropar på honom vill mycket gärna kela med en av oss. Han gillar också helst att leka med kattspön och gå sina rundor på skrivborden och kolla läget.
Radagast tar det mer lugnt när han vaknat och ska tvätta och sträcka på sig innan han kommer för att nosa på en. Mer och mer får vi nu också klappa honom. Hans favoritleksak är snören. Det ska inte hänga något i änden och man ska dra omkring med det . Detta kan roa honom en lång tid! Naturligtvis måste man ha koll så att han inte sväljer det.

Svartsjuka

Vi har märkt att kissarna är svartsjuka på varandra, så för husfridens skull är det bäst att ägna dem båda uppmärksamhet, även om de är olika till sättet. Det är ju lättare att kela och leka med en katt som kommer fram till en, men det är lika viktigt att uppmuntra den andra. Dessutom en större utmaning kan jag tycka!
Jag har läst en del på nätet och det är fler som har katter som lek-bråkar omväxlande ligger och gosar.

Hårvård

I dag (läs tisdag) tog jag fram kammen för att prova att använda den och kamma de tufsiga krabaterna. Det gick över förväntan och pälsen blev så fin. Jag tänkte börja lite försiktigt med rygg, sidor, bröst och svans. Nästa steg är undersida och i vecken där pälsen växer åt alla håll.

Människomat

Tonfisk i olja

Till lunch idag (läs tisdag) tog husse fram en burk tonfisk och blandade med musslor som han tänkte äta. Jag har alltid kallat det "kattmat" och det fick vi se nu. När han i godan ro satt för att äta kom Dubblo raskt upp via stolen på bordet för att få smaka. Han blev naturligtvis nedlyft på golvet både en och två gånger, eftersom det inte är bra mat för deras njurar. Tredje gången var han så ivrig att han hoppade direkt från golvet och upp på bordet! Så högt har ingen av dem hoppat förut.
Husse satt tillslut och ropade på hjälp med tallriken högt i luften med en katt runt armen.
Jag fick lösa det med att plocka fram något extra gott för katter från skafferiet och husse fick lov att raskt äta upp lunchen.

Video





/Helene


måndag 3 februari 2014

Charmören / Sömntutan

Tillgiven som sin far

Denna dag har Dubblo verkligen visat sin tillgivna sida. Kanske har han ärvt denna tillgivenhet från sin egen far Czorro. Han har låtit sig klappas och gosas med alla i familjen, men allra helst kryper han upp i husses famn. Han spinner och somnar sött.


Större än brorsan

Radagast är lite större än sin bror. Han väger ca 100 gram mer och är 1 -2 cm större. Huvudet är också lite större (ansiktet). Vi börjar tro att det kanske beror på att han är en riktig sömntuta. (Dubblo väger 1,9 kg & Radagast 2 kg)
När han väl somnat är han svår att väcka, t.o.m. brorsan gör vad han kan. Vi har undrat över ett beteende som Dubblo har där han ställer sig på Radagast och trampar på honom växelvis med fötterna samtidigt som han biter honom i nacken.
Rätt konstigt tyckte vi men detta händer alltid när Radagast sover som djupast och längst och då brorsan ropar efter honom.
Nu anar vi att det är för att försöka väcka honom. Jag har också läst att kattungar växer mycket då de sover. Det kanske då är en anledning till att han är något större.


Se beteendet Dubblo har för att väcka Radagast sist i denna videosnutt som jag har visat tidigare i bloggen!


Nya vyer

Vi skjutsade fram en hurts till altanfönstret och öppnade upp gardinen eftersom herrarna så gärna vill titta ut i just detta fönster. Vad de tittar på? -Säg det ....!


Även en rundtur på köksbordet tilläts eftersom de så gärna ville komma fram till fönstret.


Ovälkommen gäst

I dag vandrade båda katterna fram och tillbaka på fönsterbrädan och jag undrade vad som stod på. Vid en närmare titt så satt en utekatt precis på andra sidan fönstret på våra utemöbler och stirrade in. Typiskt!
Vi har fått höra att detta kan bli ett problem, då våra katter ser utekatterna som inbrottstjuvar, och då vill markera revir genom att kissa inomhus.
Snart kom granntanten och hämtade sin katt och det var ju bra eftersom jag då kunde ta upp problemet med henne. Jag informerade henne om att katten kommer att bli duschad med vatten om han kommer tillbaka. Det ska vara det enda sättet att få den att hålla sig borta.

Lek & Bus

Dagarna fortsätter med mycket lek både med hjälp av oss och syskonen mellan. De har fått upp en riktig fart efter kattspöet Sound-Mouse och far över möbler och golv.
Denna lek leder till mycket skratt och fniss! Vi har också kul med filtar, lådor och bollar ...
/Helene

söndag 2 februari 2014

Ombytta roller

Natten

Under natten sov Radagast och Bombadill högst uppe på hyllan i vardagsrummet. I går kväll gjorde jag allt för att locka dem till vår säng, men precis när de skulle hoppa upp så tittade jag ner och vi blev lika överraskade. De valde att sova på nedervåningen.
På morgonen när vi kom upp såg vi deras spår och hur de hade varit i rörelse...

Måltider

Nu äter de utan problem, men sprätter ut maten ur skålen. När de har ätit så ligger en hel del utanför.
Skålarna kanske är för små, de rymmer endast 250 ml!
Deras foder är Kyckling med lever för kattungar och det verkar i alla fall vara smaskens.
Vi har ställt ut vattenskålar vid matplatsen och i vardagsrummet och de dricker nog mest ur dem.
De känns bra att ätandet och drickandet fungerar som det ska.




Förbluffande

Igår var det Radagast (Eldon) som visade sig som den modige och mest framåt. Orädd och pigg på lek utan eftertanke, men idag steg plötsligt Dubblo (Elton) fram. Det märktes tydligt redan i morse.
Han var direkt pigg på lek och kom fram till oss. Han hoppade upp i knät och trängde sig in bakom ryggen när barnen satt i soffan och lät sig klappas. Han satt också i skrivbordsstolen tillsammans med dem.
Det var lite förbluffande men mycket trevligt!




Vilda lekar

Vi hade hört av uppfödaren att killarna hade våldsammare lekar och nu förstår vi vad hon menade. Ett tag var vi oroliga att de bråkade på allvar, men efter en dust så kan de ligga tätt intill varandra igen. Oskiljaktiga!
De far runt i nederkanten av våra långa gardiner för att fånga varandra och far över golvet snabbt som en stormvind och upp i trappen så de dundrar mer än en elefanthjord!
Är det beskrivande nog ... säkert inte!






Påhittighet

För att göra det lite mer spännande och kul för katterna så tog jag fram ett smörgåspapper/bakplåtspapper och formade till en boll. Det blev mycket populärt!
Bollen prasslar så kul när de rör den och far iväg vid minsta "touch" samtidigt som den är lätt som en fjäder att bära runt.
Även ett par kartonger att hoppa i var lite kul, särskilt den med ett fönster på långsidan.



Duschen

Vid ett tillfälle när jag var i badrummet och sonen nyligen hade duschat följde katterna efter och fick upptäcka ett nytt rum. Det mest konstiga och lite läskiga var det våta golvet i duschen. De gick nyfiket på det men skakade varje tass för varje steg. Såg lite kul ut!
När jag ville gå ut ville de gärna stanna kvar... men tillslut fick de hjälp ut.

Skolsyster

Som barn i skolan får man ju besöka skolsyster för vägning och mätning och jag försökte ta ett höjdmått på en av kissarna. Det var inte så lätt! Linjalen var ju så kul att leka med ... 
Jag fick i alla fall ett ungefärligt mått på lite mer än 20 cm över manken, kanske 22 cm.
Det heter ju manke på en häst, men vad säger man på en katt? (Jag mätte ovanför frambenens axlar.)
Radagast verkar också vara lite större, grövre. Jag ska se om jag lyckas väga dem när de känner sig lite mer hemma och kontrollera klorna som jag uppmanats att göra.
Jag har fått lite tips om hur man ska gå till väga på nätet. ( Kattstatus.se )
/Helene

Vi har blivit med katt fortsättning

Fortsättning på föregående inlägg

Här kommer ett par videos som visar äkta syskonkärlek. Finns det något bättre än att vila hos brorsan..!





/Helene

Vi har blivit med katt

Tidigt uppe

Redan klockan 07.30 på lördag morgon vaknade jag och kunde inte sova längre. Jag trodde att katterna redan var här eftersom jag hade en så verklig dröm. I den så sprang katterna runt och lekte på sovrumsgolvet när jag slog upp ögonen ...
Hela  förmiddagen blev en både nervös och pirrig väntan och rätt lång blev den ju också efter som jag vaknade så tidigt.

Nu är de här

Strax efter klockan 12.00 plingade det på dörren och där var de äntligen. Uppfödaren med make och dotter stod utanför dörren med en stor transportbur. Vi välkomnade dem in och dörren till buren öppnades.
Kattungarna klev gärna ur efter den långa resan från Västerås och började genast gå runt och utforska vårt hus. De uppsökte varje vrå och skrymsle och sprang också tidigt upp i trappen utan att vara rädda. De rusade med lätthet upp i kattställningen och upp på gångbrädan i taket och vidare till bokhyllan. Vi hade naturligtvis hjärtat i halsgropen när de var nära kanten, men det verkade inte vara någon fara.

Fika

Vi människor satte oss att fika, för att kissekatterna inte skulle känna sig jagade, medan de fortsatte sin rundtur på övervåningen. Vi skickade ut barnen på rekognosering lite då och då för att veta vad de sysslade med. De kröp under, upp på, gick bakom och nosade på allt!

Ägarintyg

Slutligen togs dokumenten fram för underskrift. Det var vaccinationspapper, ägarbyte och stamtavlor. Eftersom vi köpte två katter så blev det ju dubbelt upp med papper.
I fredags kväll ringde en kvinna från Agria försäkringar och vi kom överens om att vi skulle ta över uppfödarens försäkring på katterna. En mycket tillmötesgående och engagerad kvinna.

Avsked

Efter ett par tre timmar var det dags för uppfödaren med familj att säga adjö. Uppmaningar om att skicka bilder och att hålla kontakten utlovades. De skulle vidare för att träffa sonen som studerar på KTH.
Efter all uppståndelse började våra katter bli lite trötta och ärlig talat vi också.

Tupplur

Våra katter Radagast (Eldon) och Bombadill (Elton) hittade snart till vår sköna dubbelsäng och lade sig mellan kuddarna vi har där.
Efter att vi noggrant städat undan och diskat efter fikat lade vi oss mycket försiktigt tillsammans med dem på varsin sida i sängen med dem mellan oss. Aldrig har vi väl legat så stilla och stelt men vi kände oss mycket nöjda att få ligga där tillsammans med dem. Efter en halvtimme klev vi upp, men kissemissarna var inte alls intresserade av att vakna, utan snusade skönt vidare.
Radagast verkar ha en härlig sovstil. Han låg lite vriden på rygg och mot en av kuddarna. Bombadill är lite mer vaksam, men verkade somna han också. Slutligen låg de tätt tillsammans.

Kattgodis

När killarna slutligen vaknade och hade lockats att leka igen, försökte vi få dem till vatten- och matskålarna, men de ville bara inte ha. Vi fortsatte att leka i flera omgångar och de tog fler tupplurar. Slutligen kom vi på att vi kunde ge dem lite kattgodis i form av hårda kycklingbitar. Det gjorde susen, efter två bitar var så gick de raka vägen till matskålarna och åt och drack. Mycket märkligt!
Vi gratulerade oss själva naturligtvis till att vi lyckades med detta. Kanske fick det upp aptiten eller något?!!

Stolt familj med katt

Det har skett en stor förändring i vår familj med att skaffa katt, men det har verkligen blivit positivt. Vi är mycket glada och vill göra allt för dessa små killar. De ger oss mycket skratt och glädje med sina upptåg och det är en härlig känsla att få ta hand om dessa även om det innebär ansvar. Vi leker med dem med våra egentillverkade leksaker, en av fjäderleksakerna är verkligen en fullträff, och ser till att båda får lika mycket uppmärksamhet. Vi låter dem vila när de vill och "smyger runt på tå" för att inte skrämma dem. 

Videos

På filmerna kan ni se hur de anpassar sig i vårt hem!


Helene